House by the forest

Study: 2019

An important quality of an almost ideally oriented land is a grown forest on its south-eastern border. A young, sporty family wished to design a single-storey wooden house in a low-energy standard on this property. The concept of the house is based on three fundamental aspects, which are work with (semi)public space, materiality and solution of the layout and mass.

The space in front of the house, towards the street, remains without a fence on purpose. It enriches the public space, creates a pleasant porch with a bench, and last but not least simplifies parking. The presence of the forest and also the wooden structure of the house led to the decision to express this character by using a wooden cladding. Thanks to that the house is non-violently standing out of its surroundings of mostly catalogue houses in the standard satellite development. Naturally aging, dark larch wood contrasts with light wood of window lining and CLT boards of the ceiling.

The mass solution is determined by functional requirements and also by the limits of local regulations: the largest possible area of ​​the building is cut at opposite corners and this cut creates an extended space for the exterior terrace and parking. Dynamically shaped flat roof overlaps the basic shape of the house. It creates covered space from the rain along the perimeter of the whole house and it shades the interior. The rational layout is divided by the corridor in the middle on two sides: one for children and second for parents. The main living area is fully oriented to the garden and the forest, while the technical room and garage are located on the north side, towards the street. High windows with low sills can be used as an unofficial exit from each bedroom to the garden, the living space is lit by generous longitudinal windows.

049-foto049-foto049-foto049-foto049-foto049-foto049-foto
House by the forest

Study: 2019

An important quality of an almost ideally oriented land is a grown forest on its south-eastern border. A young, sporty family wished to design a single-storey wooden house in a low-energy standard on this property. The concept of the house is based on three fundamental aspects, which are work with (semi)public space, materiality and solution of the layout and mass.

The space in front of the house, towards the street, remains without a fence on purpose. It enriches the public space, creates a pleasant porch with a bench, and last but not least simplifies parking. The presence of the forest and also the wooden structure of the house led to the decision to express this character by using a wooden cladding. Thanks to that the house is non-violently standing out of its surroundings of mostly catalogue houses in the standard satellite development. Naturally aging, dark larch wood contrasts with light wood of window lining and CLT boards of the ceiling.

The mass solution is determined by functional requirements and also by the limits of local regulations: the largest possible area of ​​the building is cut at opposite corners and this cut creates an extended space for the exterior terrace and parking. Dynamically shaped flat roof overlaps the basic shape of the house. It creates covered space from the rain along the perimeter of the whole house and it shades the interior. The rational layout is divided by the corridor in the middle on two sides: one for children and second for parents. The main living area is fully oriented to the garden and the forest, while the technical room and garage are located on the north side, towards the street. High windows with low sills can be used as an unofficial exit from each bedroom to the garden, the living space is lit by generous longitudinal windows.