Letní útočiště

Realizace: 2012
Místo: Vysočina
Foto: Jaroslav Moravec
Autor: David Neuhäusl

Udržitelná lesní základna vznikla kvůli výpravám do krásného okolí. Investor přemýšlel o typizovaném zahradním domku, ale podařilo se jej přesvědčit, že to není nejlepší řešení, a drobnou stavbu jsme během léta zrealizovali společně. Její syrovost odpovídá celkovému charakteru i finančním možnostem – náklady na materiál nemohly přesáhnout obvyklou cenu objektů ze stavebních hypermarketů.

Proto útočiště vzniklo svépomocí. Cihly jsou z bouraných staveb, kameny z okolí, okna, dveře i luxfery ze stavebního bazaru. Veškeré ostatní prvky pochází z nedaleké pily a stavebnin. Velkorysý přesah pultové střechy stíní a rozšiřuje vnitřní prostor bez ohledu na počasí. Výška oken odpovídá tomu, jestli se u nich jí, vaří anebo leží. Místnost přisvětlují průhledy pod stropem a linie luxfer na severní stěně.

Díky tomu, že se na rozlehlém pozemku nachází hlavní obytný dům, nebylo potřeba řešit vodu, kanalizaci či elektřinu. Výhradně letní provoz zase umožnil omezení tepelné izolace a specifická řešení určitých detailů. Stavba během let prochází přirozeným vývojem a stále dělá radost svým původním stavitelům.

000-foto000-foto000-foto000-foto000-foto000-foto000-foto000-foto000-foto000-foto000-foto
Letní útočiště

Realizace: 2012
Místo: Vysočina
Foto: Jaroslav Moravec
Autor: David Neuhäusl

Udržitelná lesní základna vznikla kvůli výpravám do krásného okolí. Investor přemýšlel o typizovaném zahradním domku, ale podařilo se jej přesvědčit, že to není nejlepší řešení, a drobnou stavbu jsme během léta zrealizovali společně. Její syrovost odpovídá celkovému charakteru i finančním možnostem – náklady na materiál nemohly přesáhnout obvyklou cenu objektů ze stavebních hypermarketů.

Proto útočiště vzniklo svépomocí. Cihly jsou z bouraných staveb, kameny z okolí, okna, dveře i luxfery ze stavebního bazaru. Veškeré ostatní prvky pochází z nedaleké pily a stavebnin. Velkorysý přesah pultové střechy stíní a rozšiřuje vnitřní prostor bez ohledu na počasí. Výška oken odpovídá tomu, jestli se u nich jí, vaří anebo leží. Místnost přisvětlují průhledy pod stropem a linie luxfer na severní stěně.

Díky tomu, že se na rozlehlém pozemku nachází hlavní obytný dům, nebylo potřeba řešit vodu, kanalizaci či elektřinu. Výhradně letní provoz zase umožnil omezení tepelné izolace a specifická řešení určitých detailů. Stavba během let prochází přirozeným vývojem a stále dělá radost svým původním stavitelům.